Doğal Yetiştiriciliğe Hoşgeldiniz!

Ben Murat Özyıldırım

Doğal Sebze Yetiştirme'nin kurucusuyum. Hobicilere yönelik, sebze üretim tekniklerini ve üretim sırasında kullanacakları; doğal besin özütlerini, bitki aktivatörlerini, doğal hormon ve organik ilaçları nasıl hazırlayacaklarını anlatıyorum.

Aradığınız birşey mi var?

Öne Çıkan Yazılar

Doğal Sebze Yetiştirme'yi Takip Edin!

Yeni yazıların e-mail adresinize gelmesini istiyorsanız kutuya mail adresinizi yazıp abone olun.

1 Eylül 2015 Salı

Deniz Yosunu Özütü Hazırlama

deniz yosunu özütü
Ben damacanaya yaptım. Siz ne içine yapabiliyorsanız ona göre tercih edin 
Ticari amaçlı ‘Deniz Yosunu Özütü’ hazırlamak için kullanılan bir çok tür deniz yosunu malasef Türkiye denizlerinde bulunmuyor. Ancak Giresun civarında ‘deniz marulu’ olarak bilinen ‘Ulva lactuca’ cinsi denuz yosunları bulunmaktadır. Ancak, bütün deniz yosunları, içerik bakımından az veya çok bir çok besin maddesi, özel karbonhidrat ve büyüme hormonları içerir. Bu nedenle, etrafınızdaki deniz kıyılarından toplayacağınız deniz yosunlarından elde edeceğiniz özüt, bitkileriniz için önemli işler başaracaktır.

Zengin Bir İçeriği Var

Deniz yosunu iz element ve yüksek potasyum içeriği nedeniyle, ham durumdaki bir komposta eklemek, malç malzemesi olarak kullanmak ya da sıvı gübre yapımında kullanmak için idealdir. Deniz yosunu gübresi bitkilerinizin faydalanabileceği yaklaşın 60 besin maddesi içermektedir.
Deniz yosunu iz elementler ve potasyum açısından zengindir. Düşük azot ve fosfor seviyesinden dolayı, deniz yosunu özütü gübre olarak kullanılmadan önce çoğunlukla balık emilsiyonu ile birleştirilerek kullanılır. Tek başına deniz yosunu zengin bir potasyum kaynağıdır, ancak bir gübreden ziyade büyümeyi uyarıcı olarak kabul edilir. Deniz yosunu özütü; hormonlar, vitaminler ve çiçeklenmeyi arttıran, büyüme, dallanma ve kök uzantılılarının çoğalmasını sağlayan hormonlar içermektedir.
Deniz yosunu ürünleri toprakta uzun müddet kaldıkları zaman doğal şartlarda kolayca parçalanarak bol miktarda kalsiyum ortaya çıkarmaktadırlar. Ayrıca iz element olan magnezyum, mangan, bor, demir, çinko, bakır ve kobalt da ihtiva etmektedirler. Deniz yosunlarının bütün bu etkileri içinde bulunan; makro ve mikro elementler, bitki büyüme düzenleyicileri (Oksinler, Sitokininler, Gibberellinler, Absisik Asit) ve betainler gibi bileşiklerden kaynaklanmaktadır.

Farklı İşlemler İçin Kullanılabilir

Deniz yosunu özütü, bitkiye fayda sağlayan birçok önemli iz elementin yanında özel karbonhidrat ve büyüme hormonlarını içermektedir. Deniz yosunu özütünü etkili bir biçimde kullanma yöntemlerinden birisi de ekimden önce tohumların özüt içinde 24 saat bekletmektir. Ayrıca kök gelişimini arttırmak için genç bitkilerin etrafındaki toprağa uygulayabilir ya da özsu emici böcekleri caydırmaya yönelik olarak klorofil içeriğini arttırmak için yapraklar üzerine püskürtebilirsiniz.
Özüt yapımının yanında, kurutacağınız deniz yosunlarını toz haline getirerek, yavaş salınımlı ve dirençli bir gübre olarak da kullanılabilirsiniz.

Deniz Yosunu Özütü Yapımı

1. Deniz yosununu toplayın. Toplayacağınız yosunun çok fazla kokuşmamış ve hâlâ ıslak olmasına dikkat edin.
2.Aşırı tuzundan arındırmak için yosunu iyice durulayın.
3. Bir kova veya varili dörtte üçü kadar suyla doldurun. Ben damacana şisesi kullandım. Kabın kalan kısmını dolduracak kadar deniz yosununu suya sokun.
4. Her iki ile dört günde bir deniz yosunu karışımını karıştırın.
5. Karışımın demlenmesi için birkaç hafta ile bir ay arası bekleyin. Gübre zamanla güçlü bir hale gelir. Demlenme işlemi sırasında, koku çıkacaktır. Bu kokudan etkilemeyecek bir yerde bekletin. Karışımdan yayılan amonyak kokusu kesilince artık kullanıma hazır demektir
6. Deniz yosunu hazır olduğunda, bitkileriniz için gübre olarak kullanabilirsiniz. Kullanılmadan once, üçte bir oranında su ile seyreltilmedir.
Not: Arta kalan karışım tekrar kullanılabilir. İşlemi baştan tekrarlayabilirsiniz. İkinci kullanımdan sonra artık yararlı olan kısmı tükenmiş olacağından arta kalan eski deniz yosunlarını kompost yığınınıza atabilirsiniz. İkinci kullanımda demlenme süresini biraz uzatabilirsiniz.
deniz yosunu özütü
Deniz yosunlarını çok iyi yıkamalısınız. Tuz tamamen temizlenmeli...
deniz yosunu özütü
Yosunları iyice tamizledikten sonra iyice parçalayın.

Deniz Yosunu Özütü Ne İşe Yarar?

  • Solucan çiftlikleri de yağmurlama ile deniz yosunu özütünden yararlanarak çok daha kaliteli bir vermikompost üretimi sağlayabilirler.
  • Kırmızı yosunlar, %80 kalsiyum karbonat içerdiği için asitli topraklarda ve turbalarda toprak pH'sını düzenlemek için kireç yerine kullanılmaktadır
  • Kuvvetli kök gelişmesini sağlayarak, bitkilerin topraktan daha fazla besin maddesi ve su almalarını
  • Bitkilerde klorofil oluşumunu hızlandırarak yeşil aksamın artmasını, dolayısıyla daha fazla karbonhidrat, protein vb. maddelerin sentezlenmesini
  • Bitkilerin hastalık ve zararlılara karşı daha dirençli olmalarını
  • Bitkilerin don, kuraklık, yetersiz güneş, aşırı su, aşırı sıcak ve aşırı soğuk gibi çevresel streslere dayanımını sağlarlar.
  • Bitkilerin makro ve mikro besin kaynağıdırlar.
  • Toprakta bitki tarafından alınamayan özellikle mikro elementleri şelat formuna sokarak bitkinin en yüksek oranda almasını sağlar ve bunları bitkide dengeli hale getirirler.
  • Meyve ağaçlarında yan dallanmayı ve meyve tutumunu arttırırlar. Ayrıca çiçek ve meyve dökümünü azaltırlar. Bitkilerde %30’a kadar verim artışı sağlarlar
  • Ürünlerin depolamaya dayanıklılığını arttırırlar.
  • Virüslerin çoğalmasını frenler, nematodların zararını azaltırlar.
  • Tarım ilaçlarının etkilerini %25 arttırırlar.
  • Makro ve mikro besin elementlerinin topraktan dengeli olarak ve uzun süreli alınmasını sağlayarak verimi yükseltirler, kaliteyi düzeltirler,
  • Pazar ve ihracat değerini arttırırlar

Yosun türleri:

Deniz Marulu (Ulva lactuca)
Enteromorpha İntestinalis (barsak otu)
Caulerpa Brownii (Deniz Rimu).
Kırmızı Deniz Yosunu

Porphyra Deniz Yosunu.


1 yorum:

  1. Süper👍🏻Isırgan otu gübresi hazırlanışı gibi anladıysam.
    Her yosun olmaz demişsiniz???

    YanıtlaSil