Gübre Şerbeti, tarımda kullanılan herhangi bir organik/doğal gübrenin, su içinde bir müddet bekletilmesiyle gübrenin içindeki besin maddelerinin suya geçmesinin sağlandığı, gübrenin içindeki besin maddelerin bitki tarafından daha hızlı alınmasında yardımcı olan bir anlamda gübre özütüdür.
Temelde; bir birim
herhangi bir organik/doğal gübrenin, ona uygun birimde su içinde, gübrenin
çeşidine göre sürecek bekleme süresiyle, içindeki faydalı organizmaların ve minerallerin
suya geçmesiyle hazırlanır. Basit, kolay ve etkili bir çözümdür. Her hobicinin
rahatlıkla yapabileceği ve uygulayabileceği bir gübreleme çeşidi olarak büyük
yararlar sağladığını söyleyebilirim. Ayrıca dikim zamanları gereği, soğuk
topraktaki marul, brokoli ve lahana gibi sebzeler için, toprak ısısının
artmasına da yardımcı olur.
Neden gübre şerbeti yapmalıyız?
Bahçenizde veya
balkonunuzdaki saksıda kullanacağınız doğal gübre, bitkilere yılda bir veya iki
defa verilir. Toprakta bulunan yarayışlı mikroorganizmaların çözünme işlemine tabi
tuttuğu gübrenin içindeki besin maddeleri, bitkinin alabileceği forma
sokulduktan sonra bitki kökleri tarafından bitkiye ulaştırılır.
Ancak bu süreç içinde, bünyesindeki
besin maddeleri, özellikle sulama suyunun etkisiyle, toprağın daha alt
katmanlarına doğru süreklenir veya kimyasal tepkimeler nedeniyle atmosfere
karışır. Gübre şerbeti ise, bu çözünme hızını artıracağı için, çok daha çabuk
etki gösterir. Bitkiyi dikeceğimiz zaman verdiğimiz gübrenin yanında, sulama
suyuna karıştıracağınız gübre şerbetini, bitkinin gelişim sürecine bağlı olarak
bir kaç hafta arayla verebilirsiniz.
Yaparken dikkatli olun
Gübre şerbetini, gübreyi
suya koymaktan ibaret sanmak bir çok zararı beraberinde getirebilir. Bazı püf
noktalarına uymak zorunluluğu vardır. Mesela her gübre aynı oranda aynı suyla
karıştırılıp, aynı oranda sulama suyuna konulmaz.
Suyun kalitesi de önemli
Her türlü organik gübre
yapımında suyun kalitesi önemlidir. Bitki özütleri veya gübre şerbeti yaparken
dikkat edilecek ilk nokta, suyun kalitesidir. En iyi su ‘yağmur suyu’dur.
Yağmur suyu hasadı yapabiliyorsanız mutlaka yapın, yapamıyorsanız, çeşme
sularındaki ‘klor’un işimizi zorlaştıracağını ve kimyasal tepkimeler sonucu
elde etmek istediğimiz sonuçlarda sapma olacağını unutmayın.
Bu nedenle, varsa yağmur
suyu, yoksa ağzı açık ve metal olmayan bir kapta 3 gün bekletilmiş ve bu
bekleme sırasında büyük bir kepçe yardımıyla çırptığınız çeşme suyunu
kullanabilirsiniz.
Gübre ve suyun oranları
İşin püf noktalarından
biri de, hangi gübreyi, ne oranda suyla karıştıracağınızdır. Gübrelerin
nitelikleri nedeniyle farklı oranlar kullanmak zorundasınız.
Kabaca sıralamak gerekirse:
- Sığır gübresi: 1 birim gübre 3 birim su
- Solucan gübresi: 1 birim gübre 4 birim su
- Koyun, keçi gübresi: 1 birim gübre 5 birim su
- Güvercin, tavuk gübresi: 1 birim gübre 10 birim su şeklindedir.
- Bitki özütleri de genelde 1 birim gübre ve 10 birim su şeklinde formüle edebiliriz.
: Gübre şerbetinin oranlarını iyi belirleyin.
2: Gübre şerbeti oranına göre su ilave edin.
3: Bitkilerin köklerine sulama suyu olarak koyun.
|
Bekleme süresi ne olmalı?
Burada farklı görüşler
mevcut, hepsinin kendince haklılık payları vardır. Gübreyi ne kadar çok suyun
içinde bekletirseniz o oranda besin maddeleri suya karışacaktır. Özellikle
‘azot’ fazlaca birikeceği için, sebzelerde dallanma, koflaşma, anormal
büyümeleri tetikler. Bu konu biraz da gübre şerbetini; hangi bitkinin hangi
büyüme evresinde kullanacağınız, nerede kullanacağınız ve hangi hayvanın
gübresini kullanacağınıza bağlı olarak değişebilir.
Domateste fazla azot
sıkıntı yaratacak, anormal dallanma ve gövde büyümesi oluşturacak, toprak
içindeki kalsiyum, domates bitkisine yeterli olmayacak ve bunun sonuçlarından
biri olan ‘çiçek burnu çürüklüğü’ne davetiye çıkartacaktır. Öte yandan, azot
isteği fazla olan sebzelerde inanılmaz fayda sağlayacaktır. Kış sebzelerinde,
soğak toprağı bertaraf ederek, köklenmeyi artıracaktır. Bununla birlikte
evimizdeki çiçekleri beslemek istiyorsak, fazla azotun bize sağlayacağı
artıları gözden kaçırmamak gerekir.
Zamanlamayı ayarlamak gerekir
Aslında gübre şerbetini
yapmaya başladığımız tarih ve kullanacağımız bitkinin yetiştirme teknikleri
önemli... Mesela domates
yetiştiriyoruz. Domatesleri tarla-bahçe veya saksıya diktikten sonra yandırma
işlemini yaptığımızı farz edersek, ilk sulama aşağı yukarı 10 gün sonra
yapılacaktır. Gübreyi şerbet olması için hazırlıyoruz ve oksijen destekli bir
sistem kurduk diyelim. İhtiyaç duyacağımız gübre oranını ve hangi sulama
periyodunda kullanacağımızı belirledikten sonra, ihtiyaç duyulan gübre
şerbetinin yapılması için domatesleri diktiğimiz günün 10 gün sonrasına yapmaya
başlarsak, bize geriye kalan 7 günlük zaman, çok kuvvetli bir gübre şerbeti
elde etmek için gerekli süreyi verecektir. Ancak oksijensiz bir ortam
yaratacaksak, yani direk suya koyup üzerini kapatmayı düşünüyorsak, 3 gün önce
başlamak, ilk sulama suyundaki azot miktarı için gerekli yoğunluğu sağlar.
UNUTMAYIN: Ancak ikinci
sulama periyodunda, daha kısa süreli bir bekleme yapmalı, gübre şerbetinin
2’inci gününde kullanmalıyız. Bu zamanlamayı ve teknikleri kendinize,
kullandığınız gübre çeşidine ve yetiştirdiğiniz bitkiye göre ayarlamalısınız.
Gübre şerbeti için düzenek hazırlama
Gübre şerbetini, kapalı
bir kutunun içine koyduğunuz gübre ve suyla birlikte de yaparsanız. Bu tarz bir
gübre şerbeti üretimi yapacaksanız dikkat etmeniz gereken oranlar ve bekleme
süresidir. Çünkü bu tarz bir üretim sırasında, fazla bekleme, oksijensiz
ortamda zararlı bakterilerin çoğalmasına neden olacaktır. Ağzı açık olarak
bekletmek, koku yapacağı için, özellikle evlerde pek önermem. Ancak,
kuracağınız basit bir düzenek hem gübre şerbeti, hem de kompost çayı yapımı
için çok elverişlidir.
Bu sistem için gerekli
olan metaryaller:
- 50 lt civarında musluklu kapaklı bir bidon
- Akvuryum hava pompası ve havataşı
- Gerekli oranda akvaryum boruları
- Delikli sac
- Evlerde kullanılan Tül
- Matkap ve bağlantı parçaları
Gübre şerbeti veya
kompost çayı düzeneği için kullanacağınız musluklu bidonun kapasitesi tamamen
size bağladır. İhtiyaçlarınız oranında bir kap edinin yeter. Kabın dibine
delikli sacı, yaklaşık 10 veya 15 cm yukarıda bir yer oluşturacak şekilde
sağlamca yerleştirin. Bu iş için, kare bir kap çok daha rahat çalışmanızı
sağlar. Bidonun kenarlarından 5 cm fazla kestiğiniz sacın bu 5 cmlik yerlerini
kıvırarak bidona sabitleyebilirsiniz. Yuvarlak bidonlarla biraz daha uğraş
vermeniz gerekebilir. Ama mutlaka bu bariyeri oluşturun ki; üzerine koyacağımız
tülü sabit tutsun. Bidonun dibine akvaryum havataşını yerleştirin ve sacı
sabitlediğiniz yerin altından bir delik açarak, akvaryum hortumlarını buradan geçirin. Geçirdiğiniz hava
borularını hava taşına bağladıktan sonra, deliğin su sızdırmaması için önlem
alın. Bunun için bir çok metod var. İsterseniz suya dayanıklı sıvı conta sıkın,
isterseniz suya dayanıklı sıvı yapıştırıcılarla sabitleyin, yeterki su
sızdırmasın... Tülün üzerine oranlar sabit tutularak gübre veya kompost
konulduktan sonra, üzerine suyu koyun ve hava taşını çalıştırın... Gerekli
sürelerin tamamlandığı zaman, musluktan gübre şerbetinizi veya kompost çayınızı
alıp kullanabilirsiniz. Dönemsel olarak, gübre ve su miktarını kontrol ederek,
gerekli takviyeleri yapabilirsiniz.
(Kompost çayı yapımı ve
faydalarını başka bir yazıda genişçe ele alacağım)
Delikli sacı sabitleme
konusunda sıkıntı yaşarsanız, içine tül gerdiğiniz, bol delikli bir kovayı
bidonun içine askı yaparak asabilirsiniz. Veya kahve çuvalı gibi hem geçirken,
hemde parçların suya karışmasını engelleyevek bir metaryalin içine koyduğunuz
gübreleri, direk suyun içine bırakabilirsiniz. Ama havataşını mutlaka koyun...
Bu düzenekten elde
ettiğiniz gübre şerbetini, sezon boyunca kontrollü bir şekilde kullanma
şansınız var.
Gübre şerbeti ile sulama zamanı ve sıklığı
Gübre şerbetini sulama suyuna ilave edeceğiniz için,
sebzelerin sulama ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak kullanın...
- Gübre şerbetinin kullanım sıklığı bitkilerin yaşam döngüsüne göre ve şerbetin temiz su ile karıştırılma oranına göre de değiştiğini anlatmıştık. Bu ilkeleri göz önünde bulundurun...
- Gübre şerbetini, bitki besin maddesi ihtiyaçlarını göz önünde bulundurduğunuz bitkilerin gelişim sürecinde kullandığınız sulama suyuna, belli oranlarda karıştırarak kullanın...
- Sebzelerde, ilk hasat zamanına kadar verilen ölçülerde, daha sonraki süreçlerde oranları gübre şebreti lehine azaltarak kullanabilirsiniz.
- Bahçe süs bitkilerinde yaz ortasına kadar kullanabilir, Lale ve benzeri sadece baharlık soğanlı bitkilerde çiçek açtıkları zaman bir defa verirseniz iyi olur.
- Zambaklara, ilkbahar ortasında bir defa, çiçek açtıkları zaman bir veya iki defa uygun aralıklarla tekrar edebilirsiniz.
NOT: Eğer toprak çok fazla kurumuşsa bitkilerinizi
akşamdan az sulayın, sabahleyin gübre şerbeti ile ayrıca sulayın.
Gübre şerbetinin Kullanım Miktarı:
- Saksılar için bir su bardağı (200 cc) Gübre Şerbeti 1 litre suyla sulandırıp her bitkiye bir su bardağı gelecek şekilde haftada bir kullanılır.
- Bahçelerde ve tarlada dikimden 15 gün sonra (domateste yandırmayla birlikte 17 gün) sulama esnasında haftada bir sulama suyuna katabilirsiniz. Ayrıca bir litre suya 200 cc gübre şerbeti sulandırıp, her bitkinin köküne bir su bardağı ve her hasattan sonra sulama suyu ile birlikte kullanılır..
Bilgiléndirmeleriniz için çok teşekkür ediyorum..
YanıtlaSilHocam elinize sağlık çok güzel bir dil ile anlaşılır bir şekilde anlatmışsınız
YanıtlaSilBu uygulama geniş çaplı bahçe bitkileri için nasıl bir yöntem ekipman ihtiyacımız var damlama sulama ile sulanan behçelerimiz için önerileriniz ne olur şimdiden teşekkür ederim saygılar elimizde yanmış yeterli miktarda sığır gübresi mevcut kendi hayvanlarımızın gübresi
Birde bu hava taşını pek anlamadım nasıl birşey
YanıtlaSil