Doğal Yetiştiriciliğe Hoşgeldiniz!

Ben Murat Özyıldırım

Doğal Sebze Yetiştirme'nin kurucusuyum. Hobicilere yönelik, sebze üretim tekniklerini ve üretim sırasında kullanacakları; doğal besin özütlerini, bitki aktivatörlerini, doğal hormon ve organik ilaçları nasıl hazırlayacaklarını anlatıyorum.

Aradığınız birşey mi var?

Öne Çıkan Yazılar

Doğal Sebze Yetiştirme'yi Takip Edin!

Yeni yazıların e-mail adresinize gelmesini istiyorsanız kutuya mail adresinizi yazıp abone olun.

26 Temmuz 2015 Pazar

Fideleri Hasta Etmeden Büyütelim -1-


HASTALIKLARI ÖNLEMEYE KARŞI ÇÖZÜM YOLLARI: ASPİRİN, OKSİJENLİ SU, MADEN SUYU VE TARÇIN
Bahçemizde veya saksımızda yetiştirdiğimiz sebze fidelerinin, bizlere ürün verebilmesi için sadece, hava, su ve gübreye ihtayacı yoktur. Ürün vermesini engelleyecek farklı sıkıntıları da bertaraf etmek gerekir. Toprağın pH değeri ne kadar önemliyse, hangi üründe hangi gübreyi kullanacağınızda da önemli... Bunların dışında kalan bir husus var ki; gözden sürekli kaçırılır. Ne zamanki, bir hastalık veya zararlı fidelerimize musallat olursa, eş, dost, grup arkadaşına danışma yoluna gidiliyor. Genelde verilen reçetelerin doğrulukları tartışılır bir hale gelmeye başladı. Her sorunda ‘kutsal, tanrısal ilaç: sarımsak’ önerisi, her aklına gelenin verdiği reçete olmaya başladı.

Hastalıkla nasıl mücadele edeceğinizi bilmeniz gerekir

Öncelikle, tohumu toprağa attığımızdan itibaren, ‘bundan sonra hangi sorunlarla karşılaşabilirim?’ sorusunu kendimize sormamız gerekir. Bütün etmenleri bir kenara bırakacak olursak, amatör/hobi sebzecilerinin en büyük sorunu, zararlılar, hastalık ve mücadeleleridir. Genelde hobiciler, zararlıları tanıma konusunda yüksek bir bilince sahip değildir. Aynı şekilde hastalık ve mücadelelerini de tam olarak bilemiyorlar. Bu tarz sıkıntıya maruz kalmamak için, savunma sistemi yüksek bir fide üretmeliyiz. Ancak bu genelde hobiciler tarafından başarılı olamadığı için, hastalık etmenlerini uzaklaştırıcı tedbirler almalıyız.

Bitkilere 'AŞI YAPALIM'

Bu tedbirlerin başında asprin, oksijenli su, maden suyu ve tarçın gelmektedir. Yapacağınız bu solüsyon/preparat/aşıların tedavi etme ve besleme gibi etkileri yoktur. Ama adı üzerinde AŞI olarak kullanacağız.
Aspirin, tedavi amaçlı kullanılmaz. Yalnız bitkilerin kendi bünyesinde salisilik asit bulunduğu ve hastalıklar başgösteriği zaman bu salisilik asitin savunma sistemini tetikler. Biz de düzenli olarak asprin kullanarak, savunma sistemlerini tetikleyeceğiz. Bu tam olarak insanlara verilen aşının, hastalıklara karşı savunmasında önemli rol oynaması gibi algılanabilir. Bununla beraber; oksijenli su mantar hastalıklarını karşı bitkiyi tetikler, maden suyu içindeki elementler sayesinde savunma sistemini güçlendirir ve tarçın da bazı hastalıklara yakalanma riskini ortadan kaldırır.

Aspirinle 'hastalık mücadelesi'

hastalık mücadelesi
ASPİRİN: Bitkilerin yaprakları olgunlaştıkca, fotosentez yapma kabileyetleri azalır. Aspirin, yapraklardan verilirse, fotosentez yapımına büyük yardımı olur. Yapraklarından beslenen özellikle ananas için mutlaka aspirinli su etkili olacaktır.
Aspirin sadece bahçelerde yetiştirilen sebzelere, sadece 15 günde bir defa yapılmalı. Bunun besleyici hiçbir özelliği yok ama dolaylı olarak bitkilerin gelişimine katkısı var. Bitkilerin bağışıklık sistemini güçlendirir. Hem fotosentez olayını çok iyi destekler. Uygulandığında daha hızlı, daha sağlıklı gelişim olduğu, parazitlerin dadanmasının azaldığı, hastalıklara direncin arttığını göreceksiniz.
Bilindiği gibi salisilik asit söğüt dallarında bulunuyor. Söğüt dalından yapacağınız özütle de aynı işlemi yapabilirsiniz. Ancak, söğüt ağaçlarında salisilik asit oranları tam olarak bilinmiyor. Yine de en iyisi söğütlerden elde edilen asprin gibi görünüyor.
Sebze bahçelerindeki aspirin denemelerinde bitkilerin o yörede görülen çeşitli hastalıklara ve böceklere karşı mükemmel bir savunma mekanizması geliştirdikleri, normalinden çok daha verimli ve sağlıklı büyüdükleri gözlemlenmiş.
Bir aspirinin çeyreğini, yani dörtte birini 1 litre suda iyice eritin. Sabahleyin yapraklara fısfıslayın. Çok ince tabaka zerreler şeklinde yaprakları kaplaması yeterli. Sadece yirmi günde bir defa ve belirtilen dozajda. Bu ölçüleri aşarsanız zararını görürsünüz.
Kullanım zamanı: İlkbaharda ilk yapraklar tam olarak olgunlaştığı zaman başlanıp yaz ortasına kadar üç dört defa tekrarlamak yeter.
DİKKAT: Aspirini sakın topraktan vermeyin. Bitkileri felç edici etkisi var. Gelişim fonksiyonlarını tamamen durdurur.
hastalık mücadelesi

OKSİJENLİ SU: Evde uygulayabileceğiniz basit ve çevre dostu bir fungusit de oksijenli sudur. Yarım lt suya bir tatlı kaşığı oksijenli su koyup bitkilere püskürtebilirsiniz. Bu mantar hastalıklarına karşı savunmayı güçlendirecektir.

hastalık mücadelesi
DOĞAL MADEN SUYU: (soda değil, doğal maden suyu) bitkilerin faydalanacağı birkaç çeşit toprak minerallerine ve elementlerine sahip. Kalsiyum da içerir ki bu çok değerli. Yapraklardan beslemede en önemli unsur zaten kalsiyumdur. Önce gazını uçurmak lazım... Maden suyunu genişçe bir kavanoza boşaltın. Kapağı açık olarak en az 48 saat bekletin. Gazı anca böylelikle uçuyor. Sonra uygun saatlerde yapraklara fısfıslayın. Artanını saklayıp sonra tekrar kullanabilirsiniz bozulmaz.
hastalık mücadelesi

TARÇIN: 2 yemek kaşığı toz tarçın yarım lt kaynar suya konur, 3-4 gün beklenir,tülbentten süzülür ve kullanılır. Bunu alkolle de yapabilirsiniz, daha etkili bir preparat olur.Şu şekilde ki, aynı miktar tarçın,yarım lt beyaz alkole konur,bir gece beklenir ve süzülür yalnız alkollü olanı , yeni çimlenmiş fideciklerde kullanmayın, alkol hızlı buharlaşmayla kurutucu etki yapar. Tarçınlı solüsyonları da oksijenli suyu da evde yetiştiricilikte yastık dediğimiz ekim tavanızda veya kabınızda çökerten için kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder