Aslında Isırgan otu için,
‘mucize’ sıfatı zayıf kalıyor. Düşünün ki; bir bitki özsuyu içinde, Gübre,
Canlandırıcı, Fungisit, İnsektisit, Arıların düşmanı Varroa öldürücü, yüksek
azot içerdiği için toprağa azot takviyesi yapıcı başka bir bitki bilmiyorum.
Aslında organik tarım yapmak isteyen amatör bahçeciler için bulunmaz bir
nimet...
Isırgan otu özütünün 2
temel işlevi vardır. Azot bakımından zengin olduğundan, herşeyden önce
bitkilerin gelişimini teşvik eden ve bazı hastalıklara karşı dirençlerini
artıran etkili bir gübredir. Bununla beraber tarımda ortaya çıkan hemen hemen
bütün zararlıları uzaklaştırıcı bir etkiye sahiptir.
1-Domates ekerken, taze
ısırganları, parçalayarak toprağa karıştırın, üzerine domates fidinizi dikin...
İnanılmaz bir etki gösterecek, fideniz ölmek bilmeyecek... Fide, hem
zararlılara karşı etkin savunma sistemine sahip olacak, hem de azotla beraber
çoşan fidede, en yüzde 30 oranında verim artışı olacak.
2- Isırgan otuyla
hazırlayacağınız bitki özütü, hemen hemen bütün zaralılar için
kullanabilirsiniz. Bitkinin savunma sistemini arttırdığı için de, hastalıklara
karşı direnci yüksek olacaktır. Isırgan otu bitki özütü hem fungisit (Mantar
öldürücü), hem de İnsektisittir (zararlı böcek öldürücü).
Isırgan otunda kimyasal madde olarak;
Acarisit (Akarlara karşı
öldürücü) 4 adet
Antibakteriyel
(Bakterilerin oluşmasını önleyeci) 48 adet
Antimikrobiyal (Mikropların
oluşmasını önleyici) 1 adet
Bacterisit (Bakterilerin
oluşmasını önleyici) 1 adet
Fungisit (Mantarları öldürmeye
yarayan madde) 40 adet
Herbisit (Yabancı ot
öldürücü) 9 adet
İnsektisit (Zararlı böcek
öldürücü) 11 adet
Larvisit (Larva öldürücü)
4 adet
Mollusit (Yumuşakça
öldürücü) 3 adet
Rodentisit (Fare, sıçan
kemirici öldürücü) 2 adet
Termisit (karınca kovucu)
3 adet
Varovasit (Arı zararlısı
Varroa öldürücü) 3 adet bulunur.
Isırganotu fermente Özütü hazırlanması
Tohuma kalkmamış büyük
ısırgan otları toplayın. Topladığınız ısırgan otu yapraklarını kabaca kıyıp,
plastik veya bulabilirseniz tahta kabın (kesinlikle metal olmasın) içine
yerleştirin.
DOZAJ: Her bir kilo taze
ısırgan otunu 10 litre suyla karıştırın (veya 100 gr kuru ısırgan otu).
Kabın üstünü kapatıp, iki
günde bir karıştırın. Karıştırdıkça köpürcüklerin oluşması, fermantasyon
sürecinin devam ettiğini gösterir. Bu süreç, oda sıcaklığına göre 1 ilâ 2 hafta
arası sürer (havanın ısınmasıyla birlikte hızlanır).
Fermentasyon kabarcıkları
yok olduktan sonra • genelde 8 ilâ 12 gün sonra • ilk etapta en büyük parçaları
almak için bir süzgeçle süzün. İkinci kez, süzgecin içine bir külotlu çorap
yerleştirin ! Gübre suyunu ışık ve hava geçirmez bir kapta bodrumda bir kaç
hafta saklayabilirsiniz.
KULLANIMI:
* Bitki özütünü sulama
kabıyla dökerseniz, kaba bir filtre yeterli olabilir. Ancak mevcut olan bitki
atıklarından dolayı onu saklamak imkânsızdır.
* Bir püskürtücü
kullanmayı düşünüyor ya da hazırlamış olduğunuz bitki özünü birkaç hafta
saklamayı düşünüyorsanız, onu daha ince bir süzgeçten süzmeniz gerek.
* Elde edilen madde çok yoğunsa veya fazla
dökmekten korkuyorsanız, onu suyla seyreltin.
* Yaprak bitine karşı da etkili olan bu
bitki özü, %10 oranında seyreltilerek kullanılır (1 litre bitki özü için 10
litre su).
Önemli bilgi: Bitki
özütleri yapımında tercihen yağmur suyu kullanılır. (eğer musluk suyu kullanmak
zorundaysanız, onu üstü açık -metal olmayan- bir kaba döküp, arada bir
karıştırarak üç gün bekletiniz).
Gerçekten bitkilerde inanılmaz gelişme sağlıyor.Yapımı kolay,yalnız ne var ki ölçü oranını ayarlamak biraz zor göz kararı yapılan ayarlama sorun olabiliyor.En sağlıklısı bir tartı bulundurmak yoksa inceltme işinde sıkıntı yaşanabilir.Tartıyla yapılınca su katımı ve inceltilme işi daha sağlıklı olacaktır.
YanıtlaSilgüzel
YanıtlaSil