Doğal Yetiştiriciliğe Hoşgeldiniz!

Ben Murat Özyıldırım

Doğal Sebze Yetiştirme'nin kurucusuyum. Hobicilere yönelik, sebze üretim tekniklerini ve üretim sırasında kullanacakları; doğal besin özütlerini, bitki aktivatörlerini, doğal hormon ve organik ilaçları nasıl hazırlayacaklarını anlatıyorum.

Aradığınız birşey mi var?

Öne Çıkan Yazılar

Doğal Sebze Yetiştirme'yi Takip Edin!

Yeni yazıların e-mail adresinize gelmesini istiyorsanız kutuya mail adresinizi yazıp abone olun.

9 Temmuz 2015 Perşembe

Mucize bitki: Isırganotu ve ısırganotu bitki özütü hazırlama


ev yapımı bitki özütü
Isırganotu'ndan elde edeceğiniz gübrede yüksek oranda 'azot' vardır.

Isırgan Otu Özütü hazırlama

Aslında Isırgan otu için, ‘mucize’ sıfatı zayıf kalıyor. Düşünün ki; bir bitki özsuyu içinde, Gübre, Canlandırıcı, Fungisit, İnsektisit, Arıların düşmanı Varroa öldürücü, yüksek azot içerdiği için toprağa azot takviyesi yapıcı başka bir bitki bilmiyorum. Aslında organik tarım yapmak isteyen amatör bahçeciler için bulunmaz bir nimet...
Isırgan otu özütünün 2 temel işlevi vardır. Azot bakımından zengin olduğundan, herşeyden önce bitkilerin gelişimini teşvik eden ve bazı hastalıklara karşı dirençlerini artıran etkili bir gübredir. Bununla beraber tarımda ortaya çıkan hemen hemen bütün zararlıları uzaklaştırıcı bir etkiye sahiptir.
1-Domates ekerken, taze ısırganları, parçalayarak toprağa karıştırın, üzerine domates fidinizi dikin... İnanılmaz bir etki gösterecek, fideniz ölmek bilmeyecek... Fide, hem zararlılara karşı etkin savunma sistemine sahip olacak, hem de azotla beraber çoşan fidede, en yüzde 30 oranında verim artışı olacak.
2- Isırgan otuyla hazırlayacağınız bitki özütü, hemen hemen bütün zaralılar için kullanabilirsiniz. Bitkinin savunma sistemini arttırdığı için de, hastalıklara karşı direnci yüksek olacaktır. Isırgan otu bitki özütü hem fungisit (Mantar öldürücü), hem de İnsektisittir (zararlı böcek öldürücü).

Isırgan otunda kimyasal madde olarak;

Acarisit (Akarlara karşı öldürücü) 4 adet
Antibakteriyel (Bakterilerin oluşmasını önleyeci) 48 adet
Antimikrobiyal (Mikropların oluşmasını önleyici) 1 adet
Bacterisit (Bakterilerin oluşmasını önleyici) 1 adet
Fungisit (Mantarları öldürmeye yarayan madde) 40 adet
Herbisit (Yabancı ot öldürücü) 9 adet
İnsektisit (Zararlı böcek öldürücü) 11 adet
Larvisit (Larva öldürücü) 4 adet
Mollusit (Yumuşakça öldürücü) 3 adet
Rodentisit (Fare, sıçan kemirici öldürücü) 2 adet
Termisit (karınca kovucu) 3 adet
Varovasit (Arı zararlısı Varroa öldürücü) 3 adet bulunur.

Isırganotu fermente Özütü hazırlanması

Tohuma kalkmamış büyük ısırgan otları toplayın. Topladığınız ısırgan otu yapraklarını kabaca kıyıp, plastik veya bulabilirseniz tahta kabın (kesinlikle metal olmasın) içine yerleştirin.
DOZAJ: Her bir kilo taze ısırgan otunu 10 litre suyla karıştırın (veya 100 gr kuru ısırgan otu).
Kabın üstünü kapatıp, iki günde bir karıştırın. Karıştırdıkça köpürcüklerin oluşması, fermantasyon sürecinin devam ettiğini gösterir. Bu süreç, oda sıcaklığına göre 1 ilâ 2 hafta arası sürer (havanın ısınmasıyla birlikte hızlanır).
Fermentasyon kabarcıkları yok olduktan sonra • genelde 8 ilâ 12 gün sonra • ilk etapta en büyük parçaları almak için bir süzgeçle süzün. İkinci kez, süzgecin içine bir külotlu çorap yerleştirin ! Gübre suyunu ışık ve hava geçirmez bir kapta bodrumda bir kaç hafta saklayabilirsiniz.
KULLANIMI:
* Bitki özütünü sulama kabıyla dökerseniz, kaba bir filtre yeterli olabilir. Ancak mevcut olan bitki atıklarından dolayı onu saklamak imkânsızdır.
* Bir püskürtücü kullanmayı düşünüyor ya da hazırlamış olduğunuz bitki özünü birkaç hafta saklamayı düşünüyorsanız, onu daha ince bir süzgeçten süzmeniz gerek.
 * Elde edilen madde çok yoğunsa veya fazla dökmekten korkuyorsanız, onu suyla seyreltin.
 * Yaprak bitine karşı da etkili olan bu bitki özü, %10 oranında seyreltilerek kullanılır (1 litre bitki özü için 10 litre su).
Önemli bilgi: Bitki özütleri yapımında tercihen yağmur suyu kullanılır. (eğer musluk suyu kullanmak zorundaysanız, onu üstü açık -metal olmayan- bir kaba döküp, arada bir karıştırarak üç gün bekletiniz). 

2 yorum:

  1. Gerçekten bitkilerde inanılmaz gelişme sağlıyor.Yapımı kolay,yalnız ne var ki ölçü oranını ayarlamak biraz zor göz kararı yapılan ayarlama sorun olabiliyor.En sağlıklısı bir tartı bulundurmak yoksa inceltme işinde sıkıntı yaşanabilir.Tartıyla yapılınca su katımı ve inceltilme işi daha sağlıklı olacaktır.

    YanıtlaSil