HASTALIKLARI ÖNLEMEYE KARŞI ÇÖZÜM YOLLARI: ASPİRİN, OKSİJENLİ SU, MADEN SUYU VE TARÇIN
Bahçemizde veya
saksımızda yetiştirdiğimiz sebze fidelerinin, bizlere ürün verebilmesi için sadece,
hava, su ve gübreye ihtayacı yoktur. Ürün vermesini engelleyecek farklı
sıkıntıları da bertaraf etmek gerekir. Toprağın pH değeri ne kadar önemliyse,
hangi üründe hangi gübreyi kullanacağınızda da önemli... Bunların dışında kalan
bir husus var ki; gözden sürekli kaçırılır. Ne zamanki, bir hastalık veya
zararlı fidelerimize musallat olursa, eş, dost, grup arkadaşına danışma yoluna
gidiliyor. Genelde verilen reçetelerin doğrulukları tartışılır bir hale gelmeye
başladı. Her sorunda ‘kutsal, tanrısal ilaç: sarımsak’ önerisi, her aklına
gelenin verdiği reçete olmaya başladı.
Hastalıkla nasıl mücadele edeceğinizi bilmeniz gerekir
Öncelikle, tohumu toprağa
attığımızdan itibaren, ‘bundan sonra hangi sorunlarla karşılaşabilirim?’
sorusunu kendimize sormamız gerekir. Bütün etmenleri bir kenara bırakacak
olursak, amatör/hobi sebzecilerinin en büyük sorunu, zararlılar, hastalık ve
mücadeleleridir. Genelde hobiciler, zararlıları tanıma konusunda yüksek bir
bilince sahip değildir. Aynı şekilde hastalık ve mücadelelerini de tam olarak
bilemiyorlar. Bu tarz sıkıntıya maruz kalmamak için, savunma sistemi yüksek bir
fide üretmeliyiz. Ancak bu genelde hobiciler tarafından başarılı olamadığı
için, hastalık etmenlerini uzaklaştırıcı tedbirler almalıyız.
Bitkilere 'AŞI YAPALIM'
Bu tedbirlerin başında
asprin, oksijenli su, maden suyu ve tarçın gelmektedir. Yapacağınız bu
solüsyon/preparat/aşıların tedavi etme ve besleme gibi etkileri yoktur. Ama adı
üzerinde AŞI olarak kullanacağız.
Aspirin, tedavi amaçlı
kullanılmaz. Yalnız bitkilerin kendi bünyesinde salisilik asit bulunduğu ve
hastalıklar başgösteriği zaman bu salisilik asitin savunma sistemini tetikler.
Biz de düzenli olarak asprin kullanarak, savunma sistemlerini tetikleyeceğiz.
Bu tam olarak insanlara verilen aşının, hastalıklara karşı savunmasında önemli
rol oynaması gibi algılanabilir. Bununla beraber; oksijenli su mantar hastalıklarını
karşı bitkiyi tetikler, maden suyu içindeki elementler sayesinde savunma
sistemini güçlendirir ve tarçın da bazı hastalıklara yakalanma riskini ortadan
kaldırır.
Aspirinle 'hastalık mücadelesi'
ASPİRİN: Bitkilerin
yaprakları olgunlaştıkca, fotosentez yapma kabileyetleri azalır. Aspirin,
yapraklardan verilirse, fotosentez yapımına büyük yardımı olur. Yapraklarından
beslenen özellikle ananas için mutlaka aspirinli su etkili olacaktır.
Aspirin sadece bahçelerde
yetiştirilen sebzelere, sadece 15 günde bir defa yapılmalı. Bunun besleyici
hiçbir özelliği yok ama dolaylı olarak bitkilerin gelişimine katkısı var.
Bitkilerin bağışıklık sistemini güçlendirir. Hem fotosentez olayını çok iyi
destekler. Uygulandığında daha hızlı, daha sağlıklı gelişim olduğu,
parazitlerin dadanmasının azaldığı, hastalıklara direncin arttığını
göreceksiniz.
Bilindiği gibi salisilik
asit söğüt dallarında bulunuyor. Söğüt dalından yapacağınız özütle de aynı
işlemi yapabilirsiniz. Ancak, söğüt ağaçlarında salisilik asit oranları tam
olarak bilinmiyor. Yine de en iyisi söğütlerden elde edilen asprin gibi
görünüyor.
Sebze bahçelerindeki aspirin denemelerinde
bitkilerin o yörede görülen çeşitli hastalıklara ve böceklere karşı mükemmel
bir savunma mekanizması geliştirdikleri, normalinden çok daha verimli ve
sağlıklı büyüdükleri gözlemlenmiş.
Bir aspirinin çeyreğini, yani dörtte birini
1 litre suda iyice eritin. Sabahleyin yapraklara fısfıslayın. Çok ince tabaka
zerreler şeklinde yaprakları kaplaması yeterli. Sadece yirmi günde bir defa ve
belirtilen dozajda. Bu ölçüleri aşarsanız zararını görürsünüz.
Kullanım zamanı: İlkbaharda ilk yapraklar
tam olarak olgunlaştığı zaman başlanıp yaz ortasına kadar üç dört defa
tekrarlamak yeter.
DİKKAT: Aspirini sakın topraktan vermeyin.
Bitkileri felç edici etkisi var. Gelişim fonksiyonlarını tamamen durdurur.
OKSİJENLİ SU: Evde uygulayabileceğiniz
basit ve çevre dostu bir fungusit de oksijenli sudur. Yarım lt suya bir tatlı
kaşığı oksijenli su koyup bitkilere püskürtebilirsiniz. Bu mantar
hastalıklarına karşı savunmayı güçlendirecektir.
DOĞAL MADEN SUYU: (soda
değil, doğal maden suyu) bitkilerin faydalanacağı birkaç çeşit toprak
minerallerine ve elementlerine sahip. Kalsiyum da içerir ki bu çok değerli.
Yapraklardan beslemede en önemli unsur zaten kalsiyumdur. Önce gazını uçurmak
lazım... Maden suyunu genişçe bir kavanoza boşaltın. Kapağı açık olarak en az
48 saat bekletin. Gazı anca böylelikle uçuyor. Sonra uygun saatlerde yapraklara
fısfıslayın. Artanını saklayıp sonra tekrar kullanabilirsiniz bozulmaz.
TARÇIN: 2 yemek kaşığı toz tarçın yarım lt
kaynar suya konur, 3-4 gün beklenir,tülbentten süzülür ve kullanılır. Bunu
alkolle de yapabilirsiniz, daha etkili bir preparat olur.Şu şekilde ki, aynı
miktar tarçın,yarım lt beyaz alkole konur,bir gece beklenir ve süzülür yalnız
alkollü olanı , yeni çimlenmiş fideciklerde kullanmayın, alkol hızlı
buharlaşmayla kurutucu etki yapar. Tarçınlı solüsyonları da oksijenli suyu da
evde yetiştiricilikte yastık dediğimiz ekim tavanızda veya kabınızda çökerten
için kullanabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder