BİTKİ HASTALIKLARINI ÖNLEMEYE KARŞI ÇÖZÜM YOLLARI: ZEYTİN YAPRAĞINDAN ANTİBAKTERİYAL İLAÇ VE ZEYTİN KARA SUYUNDAN HÜMİK ASİT- FULVİK ASİT ÜRETİMİ
Bu yazıdaki amacım,
zeytin ağacı, kendi ürettiği maddelerle bağışıklık sistemini üst sınırlara
çıkartırken, başka bitkilere de yararlı olabilir mi? sorusuna cevap aramaktır.
Zeytin ağacı, biyolojik
yaşı tam olarak belirlenemeyen bir ağaçtır. Botanik açısından zeytin ağacı
‘ölümsüz’ olarak kabul edilir. Uzun
süreli yaşamlarını büyük ölçüde, kendilerine, hastalık ve zararlılara karşı
direnç kazandıran "oleuropein” adlı bir madde üretmelerine borçludurlar.
Zeytin yaprağında yüzde
14’le varan oranlarda ‘oleuropein’ bulunur. Oleuropein türevi elenolik asit,
virüs, bakteri ve mantarları öldürme özelliğine sahiptir. Öte yandan amacımız,
zeytin ağacının bağışıklı sisteminde kullandığı etken maddeleri,
yetiştirdiğimiz sebze fidelerine uygulamaktır. Bu işlemin, fidelerin şaşırtma
işlemi yapıldıktan sonra, 15 günde bir uygulanmasını, bitkinin bağışıklık
sistemini üst seviyelere çıkartması açısından önemli buluyorum.
ZEYTİN YAPRAĞI ÖZÜTÜ:
1’İNCİ YÖNTEM: Bitki özütü elde ederken kurutma işlemi yapılacaksa, dikkat edilecek
en önemli husus, bitkinin nasıl kurutulacağıdır. Bu işlem, güneşte veya yüksek
ısıda gerçekleştirilirse, etken maddeler bozulur, geriye sadece toz kalır veya
randıman düşük olur. Uzay ortamı sağlayamayacağımıza göre, en mantıklı çözüm,
düşük ısıda (60 derece ideal gibi duruyor) fırında gözle takip edilerek
kurutmak. 1 kilo zeytin yaprağı
kurutulur. Kuruyan zeytin yaprakları, havanda dövülerek toz haline getirilir.
Dar ağızlı bir kabın ağzına tülbent gerilerek, zeytin yaprağı tozları buraya
konularak, 10 litre su akıtılarak, karışması sağlanır... Sulandırdığımız bu
ilacı, pulvarize ederek bitkinin üzerine püskürteceğiz.
2’İNCİ YÖNTEM: Dikkat
edilmesi gereken bir yöntemdir. Zeytin yapraklarının içindeki etkin maddeleri,
etil alkolla ayrıştırma yöntemi yapacağız. Yine 1 kilo zeytin yaprağını,
parçalara ayırarak, yüzde 70’lik
izopropil alkol içinde bırakacağız. Ağzı kapalı olarak, 8-10 saat
dinlendirdikten sonra, zeytin yapraklarını içinden alarak, alkolün uçmasını
bekleyeceğiz. Alkol tamamen
uçtuktan sonra, 10 litre suyla
seyrelterek, bitkilerin üzerine püspürteceğiz.
DİKKAT: Önce bir bitkiye
püskürterek, deneyin, sorun olmadığına kanaat getridğiniz zaman hepsine
uygulayın.
HUMİK ASİT VE FÜLVİK ASİT
Zeytinin ilk sıkıldığı
zaman ortaya çıkan ‘karasuyu’nda; yüzde 1’e yakın ‘organik asitler’, yüzde 1
ile 2,5 oranında antioksidan özellikli ‘tanin’ ile antibakteriyal ‘polifenoller’,
yüzde 5’e varan ‘azot’ bulunmaktadır. Yapılabiliyorsa eğer; zeytin sıkıldığı
zaman elde edilen ‘karasu’ toprağa
sulama olarak verilmesi, hem bitkilerin özellikle mantar hastalıklarına karşı
direncini artıracak, hem bitkilerin meyvalarının tadında güzelleşme olacak, hem
de en önemli özelliğiyle içinde barındırdığı hümik asit ve fulvit asitlerle,
toprağı düzenleyecek, makro ve mikro elemetleri bitkinin alabileceği forma
getirecektir. Öte yandan Zeytin ‘karasuyu’nda değerli iz elementleri, potasyum,
fosfor vb.ve organik bileşikleri de içerir. Zeytin atık suyundaki bazı
bileşenler değerli antioksidantlardır. Son zamanlarda zeytin ‘karasuyu’
ilaçlarda da kullanılmaktadır. Bir çok ülkede zeytin atık suyunun sulama amaçlı
kullanıldığı biliniyor.
Kurşun, krom, kadmiyum ve
benzer ağır metaller ile radyoaktif elementlerin önce bitkiye, sonra da
hayvanlarla insanlara geçişi ciddi hastalıklara yol açtığı bilinmektedir. Ağır
metaller ile çözünmez bileşikler yapan hümik asitler bunların hücreden içeri
girmesini engelleyen setler oluşturmaktadır.
Kloroz problemini hümik
asitlerin demiri bitkinin alacağı forma getirmesi ile çözümlenebilir. Hümik
asitler, fosfat iyonunu serbest bıraktığı için, fosfatın bitkiler tarafından
alınımını kolaylaştırır.
Bununla birlikte, hümik
asit ve fülvik asitin çalışabilmesi için, toprağımızın organik maddelere
doyurulması gerekmektedir.
Sonuç olarak; zeytin karasuyu, sulama suyu olarak
verilmesiyle, içerdiği Hümik ve Fulvik asitler ile toprağı zenginleştirmek
amacıyla değerlendirilebilir. Zeytinden yağ çıkartılma işlemi genelde
ocak-şubat aylarında olduğu için, elde edeceğiniz zeytin ‘karasuyu’ bahçenizin
yeni döneme hazırlanmasında büyük faydası olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder