Kavak Ağacı Bitki Özütü
Kavak Ağacı
söğütgillerdendir. Bu nedenle, söğüt fermantasyonunda elde edilen bütün
bulguları ve dolayısıyla yararları, kavak fermentasyonunda da bulabiliriz.
İçindeki salisin ve
populin sayesinde, kimyasal ve biyolojik saldırıya karşı bitkiyi ayık tutar.
Yani bir nevi aşı etkisi gösterebilir. Yani, ekim yaptığınız yerde veya
yakınlarında kimyasal gübreler veya ilaçlar kullanılıyorsa, bitkinizi
etkilememesi için kullanabilirsiniz. İçerdiği flavoidler sayesinde, bitkinin
yaşam süresini arttırıcı etki yapar. Köklendirici hormon olarakta görev yapar.
Kavak bitki özütünü, tohum çatlatma işleminde kullanabileceğiniz gibi, (özellikle
biber) fide köklerini, dikimden önce bu özüt içine daldırabilirsiniz. Ağaç
dikimlerinde de aynı yöntemi kullanabilirsiniz.
Kavak Bitki Özütü Yapımı
Tencerenizin alabildiği kadar, (bastırarak sıkıştırıbilirsiniz) kavak yapraklarını, kaynamaya yüz tutan ama kaynamayan suda bir tencerede 2 saat
demleyin ve üzeri kapatarak karanlıkta 1-2 gün bekletin. Bu bitki ötüzünü,
yüzde 10 suyla seyrelterek, sulama yapın…
Ancak, toprağınızın kimyasal gübre ve
ilaçlardan tehdit aldığını anlarsanız mutlaka yapın... Başka türlü yapmanıza
gerek yok.
- İçindeki flavoidleri kullanmak isterseniz ki; böylece bir domatesi bir kaç yıl yaşatmak mümkün, ama ihtiyaç var mı tartışılır tabi…
- Köklendirici hormon olarak kullanımı için de, fide dikiminde kullanabilirsiniz. Bitkilerinizin de, fazla kök yapmadığına kanaat getirirseniz kullanın…
- Tohum çatlatmak için kullanacağım diyorsanız da, aspirin varken, kavak içindeki eser miktardaki salisilik asiti kullanmanın ne gereği var!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder