Doğal Yetiştiriciliğe Hoşgeldiniz!

Ben Murat Özyıldırım

Doğal Sebze Yetiştirme'nin kurucusuyum. Hobicilere yönelik, sebze üretim tekniklerini ve üretim sırasında kullanacakları; doğal besin özütlerini, bitki aktivatörlerini, doğal hormon ve organik ilaçları nasıl hazırlayacaklarını anlatıyorum.

Aradığınız birşey mi var?

Öne Çıkan Yazılar

Doğal Sebze Yetiştirme'yi Takip Edin!

Yeni yazıların e-mail adresinize gelmesini istiyorsanız kutuya mail adresinizi yazıp abone olun.

26 Temmuz 2015 Pazar

Kimyasal İlaçlara Karşı Neler Yapılabilir -1-



Kavak Ağacı Bitki Özütü

Kavak Ağacı söğütgillerdendir. Bu nedenle, söğüt fermantasyonunda elde edilen bütün bulguları ve dolayısıyla yararları, kavak fermentasyonunda da bulabiliriz.
İçindeki salisin ve populin sayesinde, kimyasal ve biyolojik saldırıya karşı bitkiyi ayık tutar. Yani bir nevi aşı etkisi gösterebilir. Yani, ekim yaptığınız yerde veya yakınlarında kimyasal gübreler veya ilaçlar kullanılıyorsa, bitkinizi etkilememesi için kullanabilirsiniz. İçerdiği flavoidler sayesinde, bitkinin yaşam süresini arttırıcı etki yapar. Köklendirici hormon olarakta görev yapar. Kavak bitki özütünü, tohum çatlatma işleminde kullanabileceğiniz gibi, (özellikle biber) fide köklerini, dikimden önce bu özüt içine daldırabilirsiniz. Ağaç dikimlerinde de aynı yöntemi kullanabilirsiniz.

Kavak Bitki Özütü Yapımı

Tencerenizin alabildiği kadar, (bastırarak sıkıştırıbilirsiniz)  kavak yapraklarını, kaynamaya yüz tutan ama kaynamayan suda bir tencerede 2 saat demleyin ve üzeri kapatarak karanlıkta 1-2 gün bekletin. Bu bitki ötüzünü, yüzde 10 suyla seyrelterek, sulama yapın…
Ancak, toprağınızın kimyasal gübre ve ilaçlardan tehdit aldığını anlarsanız mutlaka yapın... Başka türlü yapmanıza gerek yok.
  • İçindeki flavoidleri kullanmak isterseniz ki; böylece bir domatesi bir kaç yıl yaşatmak mümkün, ama ihtiyaç var mı tartışılır tabi…
  • Köklendirici hormon olarak kullanımı için de, fide dikiminde kullanabilirsiniz. Bitkilerinizin de, fazla kök yapmadığına kanaat getirirseniz kullanın… 
  • Tohum çatlatmak için kullanacağım diyorsanız da, aspirin varken, kavak içindeki eser miktardaki salisilik asiti kullanmanın ne gereği var! 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder