Ben damacanaya yaptım. Siz ne içine yapabiliyorsanız ona göre tercih edin |
Ticari amaçlı ‘Deniz Yosunu Özütü’
hazırlamak için kullanılan bir çok tür deniz yosunu malasef Türkiye
denizlerinde bulunmuyor. Ancak Giresun civarında ‘deniz marulu’ olarak bilinen
‘Ulva lactuca’ cinsi denuz yosunları bulunmaktadır. Ancak, bütün deniz
yosunları, içerik bakımından az veya çok bir çok besin maddesi, özel
karbonhidrat ve büyüme hormonları içerir. Bu nedenle, etrafınızdaki deniz
kıyılarından toplayacağınız deniz yosunlarından elde edeceğiniz özüt, bitkileriniz
için önemli işler başaracaktır.
Zengin Bir İçeriği Var
Deniz yosunu iz element ve yüksek potasyum
içeriği nedeniyle, ham durumdaki bir komposta eklemek, malç malzemesi olarak
kullanmak ya da sıvı gübre yapımında kullanmak için idealdir. Deniz yosunu gübresi
bitkilerinizin faydalanabileceği yaklaşın 60 besin maddesi içermektedir.
Deniz yosunu iz elementler ve potasyum
açısından zengindir. Düşük azot ve fosfor seviyesinden dolayı, deniz yosunu
özütü gübre olarak kullanılmadan önce çoğunlukla balık emilsiyonu ile
birleştirilerek kullanılır. Tek başına deniz yosunu zengin bir potasyum
kaynağıdır, ancak bir gübreden ziyade büyümeyi uyarıcı olarak kabul edilir. Deniz
yosunu özütü; hormonlar, vitaminler ve çiçeklenmeyi arttıran, büyüme, dallanma
ve kök uzantılılarının çoğalmasını sağlayan hormonlar içermektedir.
Deniz yosunu ürünleri toprakta uzun müddet
kaldıkları zaman doğal şartlarda kolayca parçalanarak bol miktarda kalsiyum
ortaya çıkarmaktadırlar. Ayrıca iz element olan magnezyum, mangan, bor, demir,
çinko, bakır ve kobalt da ihtiva etmektedirler. Deniz yosunlarının bütün bu
etkileri içinde bulunan; makro ve mikro elementler, bitki büyüme
düzenleyicileri (Oksinler, Sitokininler, Gibberellinler, Absisik Asit) ve
betainler gibi bileşiklerden kaynaklanmaktadır.
Farklı İşlemler İçin Kullanılabilir
Deniz yosunu özütü, bitkiye fayda sağlayan
birçok önemli iz elementin yanında özel karbonhidrat ve büyüme hormonlarını
içermektedir. Deniz yosunu özütünü etkili bir biçimde kullanma yöntemlerinden
birisi de ekimden önce tohumların özüt içinde 24 saat bekletmektir. Ayrıca kök
gelişimini arttırmak için genç bitkilerin etrafındaki toprağa uygulayabilir ya
da özsu emici böcekleri caydırmaya yönelik olarak klorofil içeriğini arttırmak
için yapraklar üzerine püskürtebilirsiniz.
Özüt yapımının yanında, kurutacağınız deniz
yosunlarını toz haline getirerek, yavaş salınımlı ve dirençli bir gübre olarak
da kullanılabilirsiniz.
Deniz Yosunu Özütü Yapımı
1. Deniz yosununu toplayın. Toplayacağınız
yosunun çok fazla kokuşmamış ve hâlâ ıslak olmasına dikkat edin.
2.Aşırı tuzundan arındırmak için yosunu
iyice durulayın.
3. Bir kova veya varili dörtte üçü kadar
suyla doldurun. Ben damacana şisesi kullandım. Kabın kalan kısmını dolduracak
kadar deniz yosununu suya sokun.
4. Her iki ile dört günde bir deniz yosunu
karışımını karıştırın.
5. Karışımın demlenmesi için birkaç hafta
ile bir ay arası bekleyin. Gübre zamanla güçlü bir hale gelir. Demlenme işlemi
sırasında, koku çıkacaktır. Bu kokudan etkilemeyecek bir yerde bekletin.
Karışımdan yayılan amonyak kokusu kesilince artık kullanıma hazır demektir
6. Deniz yosunu hazır olduğunda, bitkileriniz
için gübre olarak kullanabilirsiniz. Kullanılmadan once, üçte bir oranında su
ile seyreltilmedir.
Not: Arta kalan karışım tekrar
kullanılabilir. İşlemi baştan tekrarlayabilirsiniz. İkinci kullanımdan sonra
artık yararlı olan kısmı tükenmiş olacağından arta kalan eski deniz yosunlarını
kompost yığınınıza atabilirsiniz. İkinci kullanımda demlenme süresini biraz
uzatabilirsiniz.
Deniz yosunlarını çok iyi yıkamalısınız. Tuz tamamen temizlenmeli... |
Yosunları iyice tamizledikten sonra iyice parçalayın. |
Deniz Yosunu Özütü Ne İşe Yarar?
- Solucan çiftlikleri de yağmurlama ile deniz yosunu özütünden yararlanarak çok daha kaliteli bir vermikompost üretimi sağlayabilirler.
- Kırmızı yosunlar, %80 kalsiyum karbonat içerdiği için asitli topraklarda ve turbalarda toprak pH'sını düzenlemek için kireç yerine kullanılmaktadır
- Kuvvetli kök gelişmesini sağlayarak, bitkilerin topraktan daha fazla besin maddesi ve su almalarını
- Bitkilerde klorofil oluşumunu hızlandırarak yeşil aksamın artmasını, dolayısıyla daha fazla karbonhidrat, protein vb. maddelerin sentezlenmesini
- Bitkilerin hastalık ve zararlılara karşı daha dirençli olmalarını
- Bitkilerin don, kuraklık, yetersiz güneş, aşırı su, aşırı sıcak ve aşırı soğuk gibi çevresel streslere dayanımını sağlarlar.
- Bitkilerin makro ve mikro besin kaynağıdırlar.
- Toprakta bitki tarafından alınamayan özellikle mikro elementleri şelat formuna sokarak bitkinin en yüksek oranda almasını sağlar ve bunları bitkide dengeli hale getirirler.
- Meyve ağaçlarında yan dallanmayı ve meyve tutumunu arttırırlar. Ayrıca çiçek ve meyve dökümünü azaltırlar. Bitkilerde %30’a kadar verim artışı sağlarlar
- Ürünlerin depolamaya dayanıklılığını arttırırlar.
- Virüslerin çoğalmasını frenler, nematodların zararını azaltırlar.
- Tarım ilaçlarının etkilerini %25 arttırırlar.
- Makro ve mikro besin elementlerinin topraktan dengeli olarak ve uzun süreli alınmasını sağlayarak verimi yükseltirler, kaliteyi düzeltirler,
- Pazar ve ihracat değerini arttırırlar
Yosun türleri:
Deniz Marulu (Ulva lactuca)
Enteromorpha İntestinalis (barsak otu)
Caulerpa Brownii (Deniz Rimu).
Kırmızı Deniz Yosunu
Porphyra Deniz Yosunu.
Süper👍🏻Isırgan otu gübresi hazırlanışı gibi anladıysam.
YanıtlaSilHer yosun olmaz demişsiniz???