Doğal Yetiştiriciliğe Hoşgeldiniz!

Ben Murat Özyıldırım

Doğal Sebze Yetiştirme'nin kurucusuyum. Hobicilere yönelik, sebze üretim tekniklerini ve üretim sırasında kullanacakları; doğal besin özütlerini, bitki aktivatörlerini, doğal hormon ve organik ilaçları nasıl hazırlayacaklarını anlatıyorum.

Aradığınız birşey mi var?

Öne Çıkan Yazılar

Doğal Sebze Yetiştirme'yi Takip Edin!

Yeni yazıların e-mail adresinize gelmesini istiyorsanız kutuya mail adresinizi yazıp abone olun.

1 Eylül 2015 Salı

Hıyar Bitkisi Budama-Askıya Alma-Sülükleri Alma

HIYAR bitkisi, kabakgillerin tamamında olduğu gibi, budama ve buna bağlı bakım işlerini ister. Özellikle saksıda yetiştiriyorsanız, mutlaka budama yapmalı, bitkiyi askıya alarak sülüklerini temizlemelisiniz. Bahçede yetiştiriyorsanız, yine sülükleri temizlemelisiniz ancak budama konusu tercihinize kalmış.

Budamanın yararları

Budama işlemi, ürün sayısını sınırlar ancak, daha hızlı bir olgunlaşma
seyri sağlar. Yaparsanız, daha hızlı ürün alırsınız, yapmazsanız
fazla ancak geç ürün alırsınız.

Budama nasıl yapılmalı

3 veya 4 gerçek yapraktan sonra, ana gövdeyi koparın. Kopartma
işleminden sonra 3-4 sürgün gelişmesi sağlanır. Bunları 2 veya
3’üncü yapraktan sonra kesin. Mevsim boyunca yeni oluşan
sürgünleri bu şekilde koparın...
Tele sarıyorsanız, tutunması için ihtiyacı olan ‘sülükleri’n dışında
gelişenleri kopartın. Askıya alıyorsanız, -ki saksıdaysa mutlaka iple askıya alın- ipin etrafına saracağınız için, oluşan sülükleri kopartın.

Hıyarların askıya alınması

Hıyarların bakımı sırasında, asktıya alınma konusu önemlidir. Özellikel saksıda yetiştiricilik için, besin maddelerini iyi kullanma konusunda da yardımcı olacağındna dolayı mutlaka askıya alınması gerekir. Zaten yer darlığı nedeniyle, bu tarz işlemlere ihtiyacımız var.
Kullanacağımız ip, ince ve keskin olmasın. Bitkinin ip tarafından kesilmesini istemeyiz.
İpe, bir düğüm atıyoruz ancak düğüm rahatlıkla sıkıp açmamıza yarayan bir şekilde olmalı… Daha sonra bitkini köküne yakınbir yerinden bu boğumu geçiriyoruz. Çok sıkmayın, çünkü bitki geliştikçe, gödvei kalınlaşacağı için, ipin kesmi reski olacaktır. Ancak çokta gevşek olmasın, sadece bitkiyi taşımasını istiyoruz. Bitkiye ipe geçirdikten sonra, ipi yaprakların etrafından  dolayarak, bir askıya bağlıyoruz. Bitki uzadıkça, ipin etrafına sarmaya devam edin… Budama ve sülüklerin almaya devam ederek, istediğimiz ebatta bir bitkiye sahip olabiliriz. Budama ve sülüklerin alınması, bitkinin azot ihtiyacını düşüreceği için, bakımı konusunda bize yardımcı olacaktır.


SÜLÜKLERİN ALINMASI

Hıyar Bitkisi Budama-Askıya Alma-Sülükleri Alma
Hıyarda, bitkinin tırmanması ve tutunması için oluşan sülükler...

salatalık Budama-Askıya Alma-Sülükleri Alma
Bu sülükleri tırnağınızla kopartın. Bunlar tam bir azot canavarıdır. Bütün kabakgillerde uygulayın...

salatalık Bitkisi Budama-Askıya Alma-Sülükleri Alma
Bu sülükler, askıya aldıktan sonra da çıkacaktır. Sürekli temizleyin...

BUDAMA


salatalık Budama-Askıya Alma-Sülükleri Alma

salatalık Budama-Askıya Alma-Sülükleri Alma

salatalık Budama-Askıya Alma-Sülükleri Alma


ASKIYA ALINMASI


salatalık Budama-Askıya Alma-Sülükleri Alma

salatalık Budama-Askıya Alma-Sülükleri Alma

salatalık Budama-Askıya Alma-Sülükleri Alma

salatalık Budama-Askıya Alma-Sülükleri Alma


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder