Tohumu
çimlendirme için bazı şartlara ihtiyaç duyarsanız. Kullanacağınız ortam
metaryeli (torf, kum, vermikulit, pomza, taşyünü vb) önemli değildir.
Çimlendirme için gerekli olan şartların ortamda sağlanması yeterli olacaktır.
Tohum Çimlenmesini Etkileyen Çevresel Faktörler
- Su
- Sıcaklık
- Oksijen
- Işık
Çimlendirme Metaryeli
Tohum
çimlendirme için, bir çok toprak harcı tanımı varken, tohumlar çimlenme için
‘besin maddelerine’ ihtiyaç duymaz. Bu nedenle, çimlendirme toprak harcına gübre
koymak zorunda değilsiniz. Ancak, kompost ve fermente edilmiş ahır gübresi,
sebze yastığını ‘sıcak’ tutacağı için kullanılabilir. Alttan ısıtma
yapabiliyorsanız, kullanmak zorunda değilsiniz. Çimlenme işleminden sonra,
bakım aşamasına gelen fidelerin ihtiyaçları doğrultusunda, besin maddeleri
takviye edilir.
Tohum, ekim yöntemini belirler
Ekim
yöntemi, tohumun büyüklüğüne göre farklılık gösterir. Çok küçük tohumlar
toprağın yüzeyine serpilir, orta irilikte tohumlar 2-3 cm aralıkla açılan
yüzeysel çukurlara ekilir. Küçük ve orta
irilikteki tohumlar ekimden önce; ince kum, nemli
kömür
tozu, torf, ince odun talaşı gibi doğal materyallerle karıştırılarak el ile
ekilir. Tohumların her tarafa eşit dağılmış olmasına dikkat edin. Sık ekimden
kaçınırsanız, şaşırtma veya tekleme yapma zorunda kalmazsınız.
Tohumlara Kapak Atma
Kapak
atma, tohumların ekiminden sonra üzerin serpine ince torftur. Bu genelde
kuçların veya böceklerin tohumları taşımasına engel olurken, bazı tohumlar
karanlıkta çimlendiği için gereklidir.
Kapak
atma için kullandığınız torfu fazla koymayın, en fazla tohumların çapının iki
katı olsun... Kapak toprağını attıktan sonra elinizle veya uzun bir tahtayla
bastırın. Küçük tohumların üzerine kapak atmanıza gerek yok. Tohumlar
saçıldıktan sonra, düzgün bir tahtayla üzerine bastırmanız yeterlidir. Kapak
için kullandığınız torfun ince elenmiş olması, fidelerin rahat çıkmasına
yardımcı olur. Küçük tohumların çimlendirilmesinde mutlaka torf kullanın, diğer
metaryeller verimli olmaz. Karanlıkta çimlenen tohumlara kapak atmak zorunda
kalacaksınız.
Bu
nedenle, tohumlarınızın ‘karanlıkta’ veya ‘aydınlıkta’ çimlenme özelliğinden
hangisine sahip olduğunu öğrenin...
Çimlendirme İçin Ön İşlemler
Bazı
tohumlar çimlenme konusunda sıkıntı yaratır. Mesela biber tohumu geç
çimlenebilir. Bunları önlemek için, tohumları toprağa ekmeden önce bazı ‘ön
işlemler’den geçirmek gerekir. Bunların en yaygın olarak kullanılanı ‘kaynar
su’ ve ‘aspirinli su’dur.
Kaynayan Su
Ayrı
bir kapta su kaynatılır ve bir süzgeç içine konan tohumların üzerinden 1-2
litre kadar kaynatılmış su akıtılır. Daha sonra kaynatılmış ve 15 dakika
dinlendirilmiş su dolu bir kabın içine bu tohumlar alınır ve sabaha dek
bekletilir. Su ısısını yavaş yavaş kaybederken oluşan küçük çatlaklardan tohum
içine nem almaya başlar ve çimlenmeye hazırlanır. Sabah sadece
içine
su alarak şişen tohumlar ekilir. Diğerleri ise yeniden temiz, kaynatılıp 15
dakika dinlendirilmiş su dolu başka bir kaba alınır. Tohumlar, ilk 8 saatte,
suyu bünyelerine çekerek ‘şişme’ işlemini tamamlar. Bu nedenle, sabaha kadar
bekletmek yerine, suya koyduktan 8 saat sonra da ekim yapabilirsiniz.
Aspirinli Su
7-8
adet aspirin kırılarak, 1 litre suyun içinde eritilir. Tohumlar (özellikle
biber tohumları) bu suyun içinde 8 saat bekletilir. Bu şekilde rahat çimlenmesi
sağlanır.
Tohum Kabuklarını İnceltme
Plastik
bir kabın içine, ince zımpara yapıştırarak, tohumları içinde sallarsanız, tohum
kabukları incelir. Ayrıca plastik kap içine, cam kırıkları koyarak, tohumlarla
birlikte sallarsanız da, kabuklarını çizmiş olursunuz.
Bu
yöntemlere ihtiyaç duymadan da çimlenme başarısı gösterme
şansınız
yüksektir. Yeterki, anlattığım bazı adımları yerine getirin...
Dikkat: Tohumların sık
ekiminde, fideler yeterince gelişme
gösteremez.
Seyrek ekimlerde çimlenme geç olabilir. Bazı tohumların soğuklanma ihtiyacı
olduğu için, ortam sıcaklığı istedikleri orana düşene kadar çimlenme göstermez.
Mesela maydonozun çimlenme için soğuklanma ihtiyacı vardır bu nedenle geç
çimlenebilir. Bunu öne çekebilmek için, maydonoz tohumlarını ekimden bir hafta
once buzdolabında bekletin…
ÇİMLENME NASIL OLUR
Suyun tohum tarafından emilmesi çimlenme olayının ilk basamağını
oluşturur. Suyun alınmasını etkileyen en önemli etmenler tohum ve kabuğunun
özelliği ve tohumun çevresinde bulunan alınabilir suyun miktarıdır. Suyun
alınma hızını sıcaklık da etkiler, yüksek sıcaklıkların etkisi hızın artması
lehinedir. Uygun su miktarını sürekli olarak sağlamak güçtür. Çünkü çimlenme,
ortamın sıcaklık ve nem yönünden dalgalanmalara uğrayan üst yüzünde oluşur.
Zorunlu olarak ekilen küçük tohumlarda veya çimlenme hızının düşük olduğu
durumlarda sorun daha büyüktür. Sulama düzenli yapılmalı, ancak aşırı derecede
olmamalıdır.
Tohumlar
sulanmayı değil toprağın nemini ister. Bunun için en güzel araç evlerde
kullanılan ‘fıs-fıs’ denilen aparattır. Bununla toprak nemini kaybetmişse bir
iki defa fıslarsanız yeter de artar bile… Bu işlemi, seralama yapıyorsanız
iki-üç günde bir yapabilirsiniz. Çimlenme işlemi tamamlandıktan sonra, üzerine
mutlaka
açın
ve iyi ışık alan bir yere yerleştirin… Ayrıca, bir kap içine
koyup
üzerine streç flim veya cam gibi şeffaf bir metaryelle
kapatırsanız,
gelişmelerini daha iyi takip edebilirsiniz. Sulama
işleminde
yine cimri davranın… Işık isteği ve sulama boy atmalarına
ve
bizim sağlıksız fide elde etmemize neden olur. Seralama yapıyorsanız, sabah 10
gibi açıp, 3-5 dakika böylece bırakın… Sonra yeniden kapatın.
Sulamalar genellikle sabahları yapılmalıdır. Öğleyin ve yakıcı
sıcaklarda, gün ortasındaki sulamalardan kaçınmalıdır. Öte yandan kötü bir
drenajla birlikte aşırı bir sulama da çok zararlıdır, çünkü bu durum çimlenme
ortamındaki havalanmayı azaltır ve çürümelere neden olur.
Çimlenme için ikinci gereksinim uygun bir sıcaklıktır. Sıcaklık,
çimlenmeden sonra fidelerin büyümesi üzerine de etki yapar. Çoğu kez, çimlenme
için gerekli sıcaklıktan biraz aşağı sıcaklıklar fidelerin büyümesi için çok
uygundur. Optimum sıcaklık çimlenme için en uygun olanıdır. Bu sıcaklıklar
yüzde olarak en çok fidenin en yüksek çimlenme hızıyla oluştuğu sıcaklıklardır.
Tohumlar canlılığını koruduğu sürece solunum devam eder, bu
nedenle oksijen şarttır. Oksijen azlığının çimlenme üzerine etkisi çok
önemlidir. Eğer oksijen çok az miktarda, çimlenme tümüyle durmasa bile
gecikebilir. Aşırı derecede sulamalar, özellikle drenajı kötü olan tohum
yastıklarında, ortamın boşluklarını havadan çok su ile doldurduğu için oksijen
miktarı çok azdır.
Işık fidelerde büyüme olayını etkiler. Işığın gerekenden az
olduğu durumlarda sarı renkli, ince uzun ve zayıf fideler oluşur. Kısa, güçlü
ve bodur fidelerin elde edilmesi için bunların yeteri kadar ışıklanmaları
sağlanmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder